måndag 27 september 2021

Makkum.

27 september 2021. Tänkte ge oss iväg hyfsat tidigt på morgonen för att det skulle blåsa upp och regna ordentligt senare. Trodde vi ja!!! Kom bara ut en liten bit från bryggan sedan satt vi jättebra i leran på botten. Djupmätaren visade bara 1,40. Lite väl lite vatten eller rättare sagt inget vatten under kölen med tanke på att vi sticker cirka 1,80 med all packning som vi har ombord. Vi fick fixa tampar till bryggan så länge. Tog oss en smörgås och the medans vi väntade på att vattnet skulle stiga igen. Detta borde inte ens vara möjligt med tanke på att vi inte är ute på tidvatten område ännu.

Vi kom till den första slussen, som ligger alldeles intill där vi hade legat med båten. De öppnade och stängde portarna så vi kunde passera igenom utan att behöva slussa. Väldigt smidigt! Det blåste redan ganska ordentligt när vi kom ut på Waddenzee. 

Det är mycket mer båtar ute än vad vi trodde så här sent. Många stora holländska segelskutor. Vattentemperaturen ligger på hela 17 grader.

Nästa sluss var lite mer spännande. Det var så många skutor och segelbåtar så att vi fick vänta på att komma in i den andra slussningen. En kvinna i en båt framför oss undrade om vi förstod vad de sa på VHF'n. Det hade vi inte gjort. Hon var snäll och berättade att vi fick lägga oss på vänt. Det fick plats fler båtar i slussen än förväntat. Två män från tullen kom fram till våran båt i slussen. De frågade var vi kom ifrån och om vi var ägare till den här båten. De undrar hur gammal båten är. De letar efter föredetta charterbåtar som inte har betalt EU-moms. Frågade även hur länge vi hade haft den också. Undrade hur många vi var ombord. När båten var så pass gammal som den är så var de nöjda. Tulltjänstemannen önskar oss en trevlig resa.

När vi skulle gå ut ur slussen så var det en båt som låg några båtar framför oss som inte fick med sig sin  aktertamp. Det blev lite stökigt i slussen och de höll på att kollidera med varandra.

Vi hade från början tänkt att gå till Hindeloopen idag. Med tanke på de dåliga väderprognoserna med mycket vind och och jobbiga vågor så valde vi Makkum istället.

Hamnavgift 21.75 Euro inklusive allt.

Här kommer vi inte längre.


Tulltjänstemännen som pratade 
med oss tidigare.


2 kommentarer:

  1. Tur ni inte har bråttom med tanke på att ni satt fast i leran😂. Varför var tullarna så intresserade av hur gammal båten är mm? Har du tagit något dopp i vattnet än?🏊‍♀️
    Ha det gott😍

    SvaraRadera
  2. Hej Louise! 🌷
    De har mycket lera här. Det är i alla fall bättre än sten på botten.
    Tulltjänstemännen letar efter båtar som inte har betalt EUmomsen vid försäljning.
    Har hoppat över att bada i brunt vatten med mycket skräp i. Idag såg vattnet bättre ut men temperaturen låg på 16,5 grader. 🥶
    Kramar Elisabeth, Stefan & Dina 🐆

    SvaraRadera