tisdag 21 september 2021

Leeuwarden.

21 september 2021. Där vi låg med båten i Dokkum kunde man inte slänga sopor som vanligt. Hamnvakten berättade att man skulle lägga soporna på båten så kommer någon och hämtar dem kl.08.30 på morgonen. Det stämde faktiskt det hon sade. Kl.08.50 så gick en kille förbi och han plockade med sig våra sopor.

Vi började med vår första broöppningen för dagen. Sedan blev det väldigt många fler. Vid Altenabrege fick vi betala den första bropengen på hela sträckan. Det kostade 5 Euro. Denna bron ligger inne i Dokkum. Mannen skickade ut en träsko på ett spö till mig. Då lade jag pengarna i träskon. 

Vackra hus, väldigt många kor, hästar, får och getter längs vattenvägen. Vi var fem båtar som följdes åt genom broarna. Gick igenom en bro kl.12.00 betalade bruggengeld/bropeng på 3,50 Euro. Vi fick lägga oss på vänt strax innan Van Steenhuizbrug för mellan k12.00-13.00 har de lunchstängt. Vår katt Dina ville gå iland så det fick hon göra. Pratade med en trevlig man i båten framför oss. 

Vi blev färre båtar efter hand och till slut så var vi bara två båtar kvar. Den sista bron som vi passerade heter Slauerhoffbrug, kallas också för ”Flying Drawbridge” den stod helt öppen. När vi väntade på nästa broöppning så pratade vi med två män som jobbade med infrastruktur. De berättade att vi kunde komma igenom den bron som var framför oss men nästa bro var totalstängd. Den gick sönder den 9 september. Den kan vara stängd till den 31 oktober??? Vi fick då gå tillbaka igenom flera broar som vi hade passerat tidigare. Kunde ju ha varit roligare.  Vi började leta efter nattförtöjning. Fick vänta på att en bro skulle öppna kl.18.00 på grund av rusningstrafiken. När vi letar efter ett ställe så måste man både kolla djupet och se till så att man inte kapar trädgrenar med masten. Efter ett tag så fann vi en bra plats längs med stadsparken.

Tog en promenad innan det mörknade. Leeuwarden är huvudstad i provinsen Friesland i Nederländerna. Här finns många gamla vackra byggnader blandat med det moderna. Många små kanaler runt omkring. Mängder av mysiga restauranger.

Hamnavgift 20,81 Euro inklusive el.





Man måste ju hålla koll på var vi är. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar