lördag 29 juni 2024

Rota.

29 juni 2024. Vi lämnar Chipiona kl 11.00. Regnar lite i början. Det är väldigt rulligt när vi kommer utanför piren. Vår katt Dina var lite väl obekväm med det. Det är första gången för denna säsongen som vågorna är så stökiga. De är cirka 1 meter höga. Idag är det jacka på för vinden är kall. Vi håller på att rulla ut storseglet när Stefan ropar högt att något är fel. Högst upp på masten så har seglet ”tjorvat” till sig. Vi rullar in seglet lite så att två lattor är ute. Rullar även ut genuan för att stabilisera mer och det blir mycket bättre. 

Får en bra segling. Stefan mailade till hamnen om plats igår men har inte fått något svar.

Strax utanför infarten till Rota så rullar vi ut hela storseglet och det går bra. Vi lyckas sedan med att rulla in det utan problem. Denna gången håller vi det mer sträckt då vi gör det, för att inte få några veck inne i masten.

Vi lägger oss vid väntbryggan. Stefan går upp till hamnkontoret. Hamnkaptenen hade en amerikansk accent så det var inga språkproblem. Det visade sig att han var hälften spansk och hälften amerikan. Av en tillfällighet så ligger en spansk Natobas intill här och det är Amerikanska krigsfartyg där. Vi fick en bra plats och fin hjälp av en båtgranne.

Det är en väldig skillnad i denna hamnen. Här är det liv i båtarna. Släkt och vänner kommer på besök från och till. 

I vanliga fall så har man passerkort eller nyckel för att komma in till bryggan. Här använder man sin telefon och ringer ett telefonnummer som står vid grinden. Hamnkapten har fått våra telefonnummer och lagt in så att vi kan öppna med dem. Väldigt smart! Då slipper man lämna tillbaka t ex något för att få tillbaka depositionsavgiften innan man lämnar hamnen. Detta är perfekt eftersom att deras öppettider varierar. 

Tar en promenad för att titta på hur det ser ut i staden.






30 juni 2024. Idag roar vi oss med att klippa till en luftspaltsmatta för att minska kondens under madrasserna i fören.

Sedan pumpar Stefan våra cyklar så att vi kan ta oss en tur. Det är inte bara att pumpa en Bromptoncykel. Mycket omständigare än på en vanlig cykel.


Det finns jättefina cykelleder här. Vi tog även en vätskepaus emellan. Vi fick se större delar av staden nu när det gick lite fortare.

Marinbasen Rota, (spanskaBase Naval de RotaengelskaNaval Station Rota), är en spansk-amerikanskmarinbas under befäl av en konteramiralSpaniens flotta.[1]

Marinbasen Rota 
(Base Naval de Rota)
Marinbas
Symbol
LandSpanien Spanien
RegionAndalusien
ProvinsProvincia de Cádiz
Höjdläge26 m ö.h.
Koordinater36.64205°N 6.34769°V
TidszonCET (UTC+1)
 - sommartidCEST (UTC+2)
IATA-kodROZ
ICAO-kodLERT
Geonames6299353
Läge i Spanien
Läge i Spanien 

Basen är belägen i Rota i provinsen Cádiz. NAVSTA Rota är den största amerikanska militärgemenskapen i Spanien, som har örlogsfartyg från USA:s flotta med hemmahamn där samt detachement från USA:s marinkår. Det finns även mindre detachement från USA:s armé och USA:s flygvapen på marinbasen.

Under 1960 och 1970-talen var USA:s robotubåtar i Atlantflottan delvis stationerade här innan Naval Submarine Base Kings Bay i Georgia togs i bruk.

Källa Wikipedia 






1 juli 2024. Till frukosten fick vi se en del militärflygplan som flög hyfsat lågt.

Vi gick upp till hamnkontoret och kollade om vi kunde stanna en natt till. Det var inga problem. 

Vi gick till staden för att äntligen försöka få tag i en Wi-Fi router med olåst 4G/5G och ett SIM kort. Wi-Fi fungerar inte någonstans i hamnarna. Vi har inte lyckats med att få tag i det hittills. Börjar med Vodafone men icke. Tar oss till Orange som ligger nära. Tjoho, de kan hjälpa oss. Det blev en 4G router plus ett SIM kort på 100 GB för 60 Euro.


fredag 28 juni 2024

Chipiona.

27 juni 2024. Vi lämnar Punta Umbria vid högvatten kl 09.00. Det kommer en Sjöpolisbåt med blåljus i mycket hög fart som kör emellan en liten öppen fiskebåt och oss. 

Strax utanför utfarten så ligger ungefär 10 större fartyg /tankbåt för ankar. Det kommer en navigations varning på VHF radion. Det var väldigt svårt att höra vad han sade. Stefan spelade in meddelandet. Det var varning för en skjutövning idag och imorgon precis där vi hade planerat att gå. Då hade ändå Stefan kollat just detta i förra Marinan som vi låg i. Kvinnan som jobbade i receptionen där berättade att de vanligen inte hade övningar på sommaren och att om det var aktuellt så fick de meddelade som de satte upp. Det stämde med andra ord inte. Vi kunde tänka oss att inte bli beskjutna så Stefan ändrade rutten något.

Vi använde både segel och motor för att komma fram i någorlunda bra tid. Distansen idag blev 45 sjömil. 

När man skall gå in i Chiponia så får man ta en omväg för att inte fastna i sanden. Dessutom så rekommenderas att gå in vid högvatten. Det ligger ett vrak strax innan i vattnet som vi kör förbi.


Vi lägger till där vi tror att det är en väntbrygga. Det är otroliga mängder fågelskit på bryggan. Stefan får gå en omväg till hamnkontoret för vi borde ha lagt oss vid bryggan framför. Hamnkontoret var stängt så vi tar en fika emellan. När de hade öppnat så gick Stefan dit igen. Jag trodde att han aldrig skulle komma tillbaka. På det jättevarma hamnkontoret försökte de förstå varandra med hjälp av Google translate. Han var inte hamnkapten utan en Marinero. Han hade dessutom ingen aning om var duschen fanns. Kanske hans första dag på jobbet? 😅

28 juni 2024. Det har regnat inatt och på förmiddagen. En rejäl åskknall också.

Stefan går för att betala hamnavgiften som han inte fick betala till Marineron igår. Idag var hamnkaptenen där och han pratade faktiskt engelska. Det är inte många som gör det annars.

Stefan har sökt information för att sedan justera de 22 parametrar som styr generatorns laddning av batterierna. Förhoppningsvis skall vi slippa att det larmar.

Jag gick ut för att fotografera lite. Hittade lite av varje.








Vi hade tänkt att gå till Sevilla enligt tidigare planer egentligen. Då går man upp i en flod här intill. Har bestämt oss för att inte göra det. Fick reda på att där är cirka 5-10 grader varmare än längs kusten. Det vill vi varken utsätta vår katt eller oss själva för,

onsdag 26 juni 2024

Punta Umbria.

26 juni 2024. Startade dagens segling kl 11.00. Ser till att hålla oss i leden ut, eftersom att vi inte vill fastna i några sandbankar. Följs åt med en annan segelbåt en bra stund men senare skall vi inte åt samma håll.

Det blåste en hel del i hamnen så vi var lite tveksamma om vi skulle ge oss iväg. Men väl ute på Atlanten så var det till och med för lite vind. Det ändrades ordentligt sedan. Det blev en härlig segling. Den senare delen seglade vi bara på storseglet eftersom att vinden hade ökat ganska mycket. Många fiskeflöten som vanligt.

Vi fick inte ha för bråttom när det var dags att gå in i Rio de Punta Umbria för vi behövde mer vatten under kölen. Det är väldigt mycket mer industrier här än vad vi trodde. Speciellt när man läser beskrivningen på att där vi lägger oss med båten är ett naturreservat med cirka 200 olika fågelarter.

Det är väldigt många fiskebåtar här.

Vi kastade ankar där vi tyckte att vattnet såg lugnast ut. Framför oss bland träd och fallfärdiga hus ser vi flera hästar.




tisdag 25 juni 2024

Tillbaka till Ayamonte.

25 juni 2024. Lämnar Sanlúcar de Guadiana kl 09.00. Fransmannen som ligger framför oss hjälper till lite.

Stefan och jag har Vimla som mobiloperatör. Vet inte hur många gånger vi har fått: Portugal! Kul!, Spanien! Kul!  fram och tillbaka med tanke på hur nära länderna ligger varandra i gränsfloden. Det plingar hela tiden.

Vi hade 1-2 knop medström. 

Spanien. ⬇️


Portugal. ⬇️

Stefan har bokat och betalt för en plats i Marinan. När han ropar upp på VHF så får vi samma plats som vi hade sist.


söndag 23 juni 2024

Puerto Deportivo Sanlúcar.

23 juni 2024. Lämnade Ayamonte kl 11.00 för anpassa till lågt tidvatten för att komma under Guadiana International Bridge. Enligt sjökortet så är den 18 m där det är som högst. På något annat sjökort står det 20 meter. Det var inga problem för oss att komma under bron. 

Vi skall gå drygt 20 sjömil upp i floden. Vi följdes åt en bra stund med två mindre båtar som var fulla med glada ungdomar. De ropade och vinkade glatt till oss flera gånger. 

Vi har då Portugal på vår babord sida och Spanien på styrbords sida. Det är en kort sträcka emellan länderna.


Man får se upp för allt som flyter omkring i vattnet. Det är bland annat en massa långa bambupinnar/stockar.

Vi lade oss långsides längs en brygga i Sanlúcar de Guadiana på den Spanska sidan. När Stefan gick upp för att betala så var det stängt. Han gick dit igen när de öppnade . Vi hade läst att de bara pratade spanska men det stämde inte alls. Stefan hade tränat på några hälsningsfraser just därför. Hamnkaptenen pratade bra engelska.

Här är det billigt. Stefan betalade 26 Euro för två dygn. Då ingår el och vatten. Här finns dusch och toalett. Toaletten var inte så fräsch och man får ha eget toapapper.

Här finns två restauranger, två mindre affärer att handla mat i och en Farmácia.



Idag var det 39 grader när det var som varmast. Vår stackars katt Dina fick värmeslag och var riktigt dålig en bra stund. Jag kylde ner och tvingade i henne bland annat vätskeersättning. Hon kom sig så småningom.

Vi fick en vacker himmel på kvällen.

Det är lite roligt när vi först hörde kyrkklockorna på de spanska sidan kl 23.00 så slog den 11 slag. Tvärs över floden ligger en kyrka på den portugisiska sidan och den slog då 10 slag. 


24 juni 2024. Idag var det dags att byta deffplattor på vår defibrillator som vi har ombord. Nu skall de hålla i fem år.



Stefan byter toapump.


Det är en del långliggare här och deras dingar är av varierande kvalitet. De flyter ju! 😅


Det är en svensk man som heter Claes som bor här. Vi har pratat med honom flera gånger. Han har tre segelbåtar som ligger nära vassen. En bor han i, en förvarar han segel i och den tredje har han som verkstad. Han har bland annat renoverat båtar. 

lördag 22 juni 2024

Ayamonte.

21 juni 2024 midsommarafton 🇸🇪. Lämnar Culatra kl 09.00 för att få slackt vatten när vi passerar utfarten . Idag är det verkligen inte mycket vind. Järngenuan får jobba mycket mer istället. Idag höll vi oss på Max 12 m djupt vatten för att undvika späckhuggare. Vi har tagit oss fram mellan mängder av fiskeflöten.

Kör in till Tavira som vi först hade tänkt att gå till men de får ingen bra kritik. Där är jättemånga bojar och de ligger väldigt tätt. Väldigt gulligt men nej tack. Sjöräddningen åkte ut med blåljus samtidigt som vi gick ut därifrån.

Under tiden så lade Stefan in en bokning på en plats i Marina Ayamonte. Fick godkänt på det och betalade för det.

När vi skall till denna marinan så går vi upp i en flod. Portugal ligger på ena sidan och Spanien på andra sidan. Vi kommer nu till Spanien 🇪🇸.

När Stefan ropade upp på VHF så svarar en kvinna efter en stund. Vi fick en plats men det var ändå oklart var vi skulle lägga oss för den plats som hon angav fanns inte. En marinero hjälpte oss och vi fick en annan plats.

Vi hann upp till båtaffären och handlade reservdelar till toaletten.

22 juni 2024 midsommardagen. Jag handlade färskt bröd på morgonen och Stefan gick till hamnkontoret för att betala för andra dygnet här.

Vi tog en promenad till båtaffären där Stefan kompletterings handlade. Vi letar efter att kunna köpa en router och ett Simkort till våra IPad. Det gick inget vidare. 

Vi fick många steg i alla fall och det är ju bra för hälsan. Dessutom så hittade vi jordgubbar 🍓.




Våra närmaste båtgrannar på vår babord sida är från Sevilla. När vi pratade med dem så önskade mannen oss välkomna till Spanien. Stefan frågade bland annat om var vi kunde köpa gasol. Då erbjöd han sig att kolla i en bensinmack om de hade vår sort när de ändå körde hem. Han ringde lite senare och berättade att de inte hade det. Efter ett tag så skickade han ett längre meddelande på WhatsApp om var vi kunde finna 3 kg blå gasoltub plus en länk med adressen. Trevligt med sådana grannar.