lördag 29 juni 2024

Rota.

29 juni 2024. Vi lämnar Chipiona kl 11.00. Regnar lite i början. Det är väldigt rulligt när vi kommer utanför piren. Vår katt Dina var lite väl obekväm med det. Det är första gången för denna säsongen som vågorna är så stökiga. De är cirka 1 meter höga. Idag är det jacka på för vinden är kall. Vi håller på att rulla ut storseglet när Stefan ropar högt att något är fel. Högst upp på masten så har seglet ”tjorvat” till sig. Vi rullar in seglet lite så att två lattor är ute. Rullar även ut genuan för att stabilisera mer och det blir mycket bättre. 

Får en bra segling. Stefan mailade till hamnen om plats igår men har inte fått något svar.

Strax utanför infarten till Rota så rullar vi ut hela storseglet och det går bra. Vi lyckas sedan med att rulla in det utan problem. Denna gången håller vi det mer sträckt då vi gör det, för att inte få några veck inne i masten.

Vi lägger oss vid väntbryggan. Stefan går upp till hamnkontoret. Hamnkaptenen hade en amerikansk accent så det var inga språkproblem. Det visade sig att han var hälften spansk och hälften amerikan. Av en tillfällighet så ligger en spansk Natobas intill här och det är Amerikanska krigsfartyg där. Vi fick en bra plats och fin hjälp av en båtgranne.

Det är en väldig skillnad i denna hamnen. Här är det liv i båtarna. Släkt och vänner kommer på besök från och till. 

I vanliga fall så har man passerkort eller nyckel för att komma in till bryggan. Här använder man sin telefon och ringer ett telefonnummer som står vid grinden. Hamnkapten har fått våra telefonnummer och lagt in så att vi kan öppna med dem. Väldigt smart! Då slipper man lämna tillbaka t ex något för att få tillbaka depositionsavgiften innan man lämnar hamnen. Detta är perfekt eftersom att deras öppettider varierar. 

Tar en promenad för att titta på hur det ser ut i staden.






30 juni 2024. Idag roar vi oss med att klippa till en luftspaltsmatta för att minska kondens under madrasserna i fören.

Sedan pumpar Stefan våra cyklar så att vi kan ta oss en tur. Det är inte bara att pumpa en Bromptoncykel. Mycket omständigare än på en vanlig cykel.


Det finns jättefina cykelleder här. Vi tog även en vätskepaus emellan. Vi fick se större delar av staden nu när det gick lite fortare.

Marinbasen Rota, (spanskaBase Naval de RotaengelskaNaval Station Rota), är en spansk-amerikanskmarinbas under befäl av en konteramiralSpaniens flotta.[1]

Marinbasen Rota 
(Base Naval de Rota)
Marinbas
Symbol
LandSpanien Spanien
RegionAndalusien
ProvinsProvincia de Cádiz
Höjdläge26 m ö.h.
Koordinater36.64205°N 6.34769°V
TidszonCET (UTC+1)
 - sommartidCEST (UTC+2)
IATA-kodROZ
ICAO-kodLERT
Geonames6299353
Läge i Spanien
Läge i Spanien 

Basen är belägen i Rota i provinsen Cádiz. NAVSTA Rota är den största amerikanska militärgemenskapen i Spanien, som har örlogsfartyg från USA:s flotta med hemmahamn där samt detachement från USA:s marinkår. Det finns även mindre detachement från USA:s armé och USA:s flygvapen på marinbasen.

Under 1960 och 1970-talen var USA:s robotubåtar i Atlantflottan delvis stationerade här innan Naval Submarine Base Kings Bay i Georgia togs i bruk.

Källa Wikipedia 






1 juli 2024. Till frukosten fick vi se en del militärflygplan som flög hyfsat lågt.

Vi gick upp till hamnkontoret och kollade om vi kunde stanna en natt till. Det var inga problem. 

Vi gick till staden för att äntligen försöka få tag i en Wi-Fi router med olåst 4G/5G och ett SIM kort. Wi-Fi fungerar inte någonstans i hamnarna. Vi har inte lyckats med att få tag i det hittills. Börjar med Vodafone men icke. Tar oss till Orange som ligger nära. Tjoho, de kan hjälpa oss. Det blev en 4G router plus ett SIM kort på 100 GB för 60 Euro.


2 kommentarer: