fredag 26 juli 2024

Mar Menor.

26 juli 2024. Sjöräddningen ryckte ut med blåljus både igår kväll och inatt. Igår bogserade de in en motorbåt. Inatt kom först den mindre sjöräddningsbåten med någon som fick åka ambulans. Efter en stund kom den stora sjöräddningsbåten med flera personer ombord. Såg ingen privat båt.


Stefan förberedde för avgång och jag gick till bageriet för att handla färskt bröd och kaffebröd. 

Skall inte gå så långt idag. Tänkte gå in till en lagun som heter Mar Menor. Den ligger på den Iberiska halvön. Med en area på 135 kvadratkilometer är den Europas största saltvattenlagun. Den skiljs från Medelhavet av den 22 km långa sandbanken La Manga.

Strax innan bron som vi måste passera så kan man ligga för ankar där det skulle ha byggts en småbåtshamn. På grund av åtgärder från Greenpeace och Association of Southeastern Naturalists (ANSE) stoppades bygget 2005.




Vi väntade en stund på broöppning. Kl 12.00 öppnades bron och den var öppen i tio minuter. Det var fler båtar än förväntat som passerade i båda riktningarna.

I södra Mar Menor reser sig flera vulkanöar. Vi kastar ankar utanför den ena lilla ön Isla Perdiguera.


Omkring oss så är det mängder av maneter. Väldigt tråkigt med tanke på att det är varmt och att ett bad hade inte varit fel. 




Stefan fick meddelande från banken idag. Kaptenens bankkort var spärrat på grund av bedrägeriförsök. Drygt 40 gånger har någon eller några försökt att använda kortet. Det är lite svårt att få ett nytt kort skickat  till Ultima som inte har någon fast adress. Kvinnan på kundtjänsten kunde då lösa det så att han får ett digitalt bankkort så länge.

Vi grillar på kvällen och njuter av en vacker solnedgång.


27 juli 2024. Vi bestämmer oss för att ligga kvar ett dygn till. 
På förmiddagen kommer en båt intill oss och lämnar över en folder. Kvinnan pratade lite bristfällig engelska men gjorde sig ändå förstådd. Man får inte ankra innanför en 300 meters gräns. Vi kunde stanna kvar med båten där vi låg.
 


Stefan är väldigt duktig på att köpa många saker till båten. Här är två av dem. Man kan ju verkligen undra varför vi inte har testat den förut? Det blev rejält drag in i båten.  👍

Wind scope.


Breeze booster.


På kvällen kom en Guardia Civil båt. Det var speciellt en båt som låg alldeles för nära ön. Vi gissar att de fick någon typ av bot.





4 kommentarer:

  1. Låter toppen att ni äntligen kommer få lite svalare i båten, hoppas det känns svalt och skönt nu. Vilkens jätte stim av maneter, tror aldrig jag sett så många på samma gång 😱.

    SvaraRadera
  2. Det är skönt att det blir lite svalare. Visst är det ”äckligt” med alla dessa maneter. 🪼 Hade varit så skönt att få bada.

    SvaraRadera
  3. Vilken tur att ni inte ankrat för nära.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kunde ha blivit väldigt dyrt i så fall. 💶

      Radera