onsdag 13 september 2023

Varzim / Porto.

13 september 2023. Lämnade hamnen kl 09.00 och solen skiner idag.

Stefan är ju positiv så vi sätter självklart segel. Man kan ju tyvärr inte säga att de gjorde någon nytta. Efter lite väl mycket fladdrande så blir det järngenuan istället. 

Vi förstår inte hur folk kan mörkersegla när vi som seglar i dagsljus har problem att hitta alla fiskeflöten överallt. Lite senare så rullar vi ut genuan så att det får luftas.

En stund så hade vi ett gäng med delfiner i närheten av båten. 🐬

Stefan ropar upp på VHF och vi blir anvisade till vilken brygga vi skall gå. Ingen från hamnen kommer och möter oss men en Nederländsk båtgranne hjälpte till med tamparna. Efter en stund så kommer en man och berättar var hamnkontoret ligger.

Stefan går upp till hamnkontoret och kvinnan försöker sälja in en extra natt. Vi skall tänka på saken till imorgon. Här är det extra hightech. Här loggar vi in och ut med fingeravtryck istället för kort.

Vi tar en promenad i staden. Det växlar mellan gamla kakelbeklädda hus i gamla stan och höga hus i närheten av den jättelånga sandstranden. 











En äldre kvinna säljer fisk.


Här rensar kvinnan fisk.

Tvärs över bryggan så ligger en tysk båt och jag sade, tänk om det är samma grannar som vi hade i Riveira. 😱 Döm om min förvåning. Tyvärr så hade jag rätt. Vi hälsade artigt och gick snabbt till vår båt.

14 september 2023. Vi bestämmer oss för att stanna kvar. Kvinnan i hamnkontoret var glad att premiärministern (jag)  hade bestämt att vi skulle vara kvar en natt till. 😅Åker med Metro till Porto. Det tar cirka 50 minuter. Kostar 6.60 Euro per person tur och retur. Vandrar nedåt i staden. Här är väldigt stort. Köper 24 timmars Hop on Hop off  bussbiljetter för att se Porto. Detta kostar 22 Euro per person. Busschauffören har nog varit racing drottning tidigare i livet. Hon kör väldigt snabbt i alla trånga prång.

Vi hittar ett museum med guidad tur och portvins provning. Väldigt trevlig och duktig guide. När det är klart så får vi provsmaka tre olika portviner. Satt bredvid ett tyskt trevligt par vid provningen.



Det är mycket folk i rörelse i Porto. Äter en god lunch och vandrar omkring lite efter det. Hoppar på en ny buss för att ta oss mot Metro i Trindad. Det är väldigt kuperat och trångt överallt. Glad att inte vara busschaufför här.






Får vänta en liten stund innan rätt Metrovagn kommer. Ett tecken på att man är äldre? 😂 Först får jag överta en plats av en man och därefter Stefan.


6 kommentarer:

  1. Tjusiga kakelväggar. Sista bilden kanske PostNord vill låna till sin reklam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det vackert! Har aldrig sett så mycket vackra kakelplattor.
      Nu var du allt rolig. 💌

      Radera
  2. Viket häftigt foto på er vid Porto-skylten. 😊

    SvaraRadera
  3. 😂 Och ni som ser så unga ut, eller så är portugiser bara artiga😂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att någon behöver gå till optikern. 😅
      De kanske är artiga. ❤️

      Radera