måndag 11 september 2023

Viana do Castelo, Portugal.

11 september 2023. Vi tar upp draggen kl 08.15. Det är mycket lera på ankaret så vi har legat tryggt. Det är ett vackert soldis. Runt oss så är det omkring 100 små båtar och de fiskar naturligtvis. Man får en tanke på hummerpremiär där hemma. 

Då skall vi ta oss från Spanien till Portugal idag. 🇪🇸 🇵🇹

Tre små delfiner hälsade på oss. 🐬

Skönt att det klarnar efter hand för det är många flöten att hålla koll på.

Vi seglar med några segelbåtar som skall åt samma håll. 

Här finns två marinor att välja på. Vi hade bestämt oss för att gå till en men när Stefan ropar upp dem så blir vi anvisade till den andra. Vi får ligga på en brygga utanför själva hamnen intill den kända bron Ponte Eiffel. 

Ponte Eiffel är en väg-järnvägsbro med flera nivåer som korsar floden Lima i Viana do Castelo , Portugal . Den designades av Gustave Eiffel .

Det blev 34 sjömil idag. ⛵

Nu när vi har kommit till Portugal så får vi en extra timme. Vi har skiftat tidszon. 🕒🕑

Vi går och betalar hamnavgift för två dygn. Promenerar genom den vackra staden och tar linbanan upp till Templet Santa Luzia.







På toppen av kullen som ramar in Viana do Castelo står Jesu heliga hjärtas helgedom. Templet är synligt på kilometers avstånd, som om det välkomnar alla som kommer in i staden, och kröner prinsessan av Lima. Den som väljer att bestiga berget får i gengäld ett hisnande panorama, där den bukoliska och grönskande dalen smälter samman med stadens modernitet och urbana natur, allt tillsammans med det långsamma flödet av floden Lima som rinner ut i Atlanten, där vi nästan kan se de Caravelas som de en dag lämnade för upptäckterna – allt på ett ställe, allt i en vy.

12 september 2023. Våra norska båtgrannar som ligger akter om oss skulle ha gått tidigt imorse. När vi tittade ut så var det jättegrått av dimma. Vi såg till deras båt men inte längre. De gick några timmar senare när det hade klarnat.

Här i Portugal skjuter de inte upp raketer för skoj skull, som de gör i Spanien.

Vi bestämmer oss för att gå till en Lavanderia istället för att tvätta i Marinan. Det går oftast snabbare. Tar en fika mellan tvätt och torktumling.  Promenerar runt lite. Jag beställer tid för massage i eftermiddag.


Stefan och jag går ombord på Sjukhusfartyget "Gil Eannes". Byggt i Viana do Castelo vid Viana do Castelo Naval Shipyards. De började sin verksamhet som ett sjukhus 1955 och stödde i årtionden den portugisiska torskflottan som opererade vid Newfoundlands och Grönlands stränder. När torskflottan väl hade avvecklats lämnades den att ruttna i Lissabons hamnar under många år.

År 1998 räddade Gil Eannes Foundation, FP, som ansåg att det är stadens kulturella och känslomässiga arv, den från skrot för cirka 250 tusen euro, efter en aldrig tidigare skådad kampanj som involverade alla sociala skikt i Viana.

Den 31 januari 1998 välkomnades det festligt i Foz do Lima, där det, efter att ha rengjorts och restaurerats, öppnades för allmänheten och blev ett attraktionscentrum för Viana do Castelo.

Ombyggnaden förvandlade den till ett museiutrymme, som integrerade utställningsrum, ett mötesrum och en souvenirbutik .



















2 kommentarer: