måndag 25 september 2023

Peniche.

25 september 2023. Väldigt dimmigt när vi tittar ut på morgonen. Avvaktar lite innan vi ger oss iväg. Det är bland annat en tysk båt som ger sig ut på havet samtidigt som oss. Vi följs åt hela vägen men de går längre ut från kusten än vad vi gör. 


Vi seglar förbi där våra vänner Eva-Maria och Lars bor. 🏡 Tyvärr så är de inte på plats just nu.

När vi skall gå in i hamnen så kommer det ut 12 fiskebåtar och en turbåt samtidigt. 

Här är några av fiskebåtarna som vi mötte.

I denna hamnen har vi läst att det är ingen som svarar varken på mail, telefon eller VHF. Därför går vi direkt till den enda bryggan som är till för gästbåtar. Får bra hjälp av mannen i den tyska båten som vi har följts åt från Nazare'.

Vi ser på vår AIS att det kommer sex till åtta båtar. Om de skall lägga sig utanpå vår båt så vill vi gärna vara med och hjälpa till så att ingenting händer. Fast vi väntar länge så lägger sig ingen där. Detta kanske kan bero på att denna hamnen har fått dåliga betyg. Hamnkapten var väldigt trevlig i alla fall. Många båtar lägger sig på eget ankar istället.

Stefan och jag tar en promenad. Vi letar efter en mataffär. Hittar en "stormarknad" på Google Maps. När vi kommer dit så visar det sig att vara en minisupermarknad. En man på drygt 80 plus plus, försöker att övertyga mig om allt han har flera gånger.




Till slut så hittar vi en riktig stormarknad. Går hem med varorna och tar oss sedan till en Indisk restaurang. Där var ett flertal med Amerikaner som vi överhörde att de surfar här i detta området.

När vi kommer tillbaka till båten så ser vi att en båt kommer in i mörkret. Han har inga fendrar förberedda och cirklar runt våra båtar. Den går förbi vår båt flera gånger. Till slut så ser vi tyvärr att han siktar in sig på vår båt. Nu har han en fender på båten, inga tampar är klara för att användas. Stefan går ut och frågar var han har sina fendrar. Han får till svar att han bara har en till. Då frågar Stefan om båten är stulen. Svaret blev, nej jag är från Ungern. Jag fick säga till honom att göra fast tampen i sin egen båt innan han ger den till mig. Som tur var så kom våra tyska båtgrannar ut och hjälpte till. Han lånade till och med ut två fendrar tillfälligt. Den tyska mannen kom på en lösning om att göra en liten förflyttning på våra båtar så att han kunde lägga sig framför vår båt istället.


2 kommentarer: