lördag 23 september 2023

Nazare'.

23 september 2023. 13 grader på morgonen. Lämnar Figureira da Foz kl 09.00. Två båtar har gått iväg strax innan oss i soldiset. 

Inte mycket till vind. Vi rullar ut storseglet och stöttar med motor.

Idag är det långa dyningar. Mycket behagligare än i förrgår.



När vi har kommit en bit ut så hör vi ett anrop från Nazare'. Det är en båt som blir attackerad av Orcas.

Den attackerade båten har fått rodret förstört, de blir inbogserade till Nazare'. Besättningen är okej. Rui Alves som håller i Orcas.PT har uppdaterat om detta.

Stefan skickar meddelande på Facebook inom en Orcas grupp, om var vi är. Vi har tre båtar framför oss och en akter om oss. En av de som är framför svarar att vi har koll på varandra på kanal 16.

Vi kommer i hamn kl 15.00 och kan andas ut för denna gången. 🐋 Vi blir mötta av Michel som tar emot tamparna. Han är väldigt trevlig och pratsam.

Han berättar att att båten som blev attackerad trodde först att de kunde klara sig till Nazare' själva. Det var en kort attack men båten blev så illa skadad att de fick ha hjälp av Sea Rescue med att komma i hamn. Två späckhuggare attackerade snabbt två gånger och de lekte med rodret som de hade slitet loss. Sedan försvann de. De tappade styrförmågan helt och hållet. Det var en tysk båt. Det hände 5 sjömil ut. 

Detta är båten som blev drabbad.

Vi är trötta efter dagens segling men tar en promenad.



24 september 2023. Idag skall vi utforska Nazare' lite. Promenerar längs stranden mot staden. Här är "lekfält", soldyrkare, torkad fisk och naturligtvis folk som fiskar. I vanliga fall så går det en linbana upp till Sitio. Tyvärr så håller de på med reparationer så den öppnas inte förrän 21 december igen. Som tur är så finns det ersättningsbussar. 




Väl uppe på toppen så börjar vi med att vandra neråt igen. Denna gången går vi till spetsen där fyren och den världsberömda stranden med världens högsta vågor finns. 








I januari i år så dog en veteran surfare här medans han surfade. Han hette Marcio Freire och han var från Brasilien. Han blev bara 47 år. Han var en legend inom surfing.

Man skall ha respekt för naturens krafter. 

Efter att ha varit vid fyren och tittat på utställningen om vindsurfing så gick vi upp till Sitio igen. Det är allt ganska backigt.

Inne i kyrkan var det en annorlunda demonstration tror vi.








Hittade detta söta "katthus" längs kajkanten. 😻



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar