onsdag 27 september 2023

Oeiras.

26 september 2023. Ungraren som kom igår kväll har fått en kompis utanpå sin båt. Hans båt ser lika "fräsch" ut.

Vi ligger tajt när vi skall ut på morgonen. Våra tyska båtgrannar hjälper till och det går jättebra. Det är disigt som vanligt. Ungefär tio båtar går samtidigt på morgonen. De andra låg i ankarvik. Idag blir det en lång dag på havet. 

Det är otroligt många fiskeflöten att ha koll på. Många av dem är extremt små. Vissa lägger ut 5 dl Petflaskor som dessutom är genomskinliga. Vågorna är upp till 2.5 meter höga men det tar 12 sekunder emellan dem. Därför är de ganska okej. Vindarna varierar väldigt under hela dagen. Från bra vind, nästan ingen vind då vi till och med fick upp gennakern.



Sedan vid tretiden blev det kuling. På väg in till Oreias så såg vi mängder av stora lungmaneter.




Stefan hade mailat och vi fick reda på att vi fick en plats i hamnen. När vi var strax utanför hamnen så ropade han upp på VHF. Vi fick bryggnummer och plats. Ingen mötte upp.

Nu skall vi ligga kvar i några dagar för vi är ganska trötta efter tio timmar i höga vågor.

27 september 2023. Idag har Stefan träningsvärk i benen efter gårdagens segling. Vi går upp till Marinan för att köra igång en tvättmaskin innan frukost. Maskinen är upptagen men det är inte lång tid kvar på den så vi sätter oss och väntar. Under tiden så kommer en kvinna som jobbar i receptionen ut till oss och berättar att idag är det internationella världsturistdagen. Hon bjuder oss på en liten bit söt kaka och deras söta vita vin (ungefär som portvin). En annorlunda frukost start men god.

Idag så skulle vi tvätta. Det gick jättebra men torktumlaren var totalt värdelös. Så två maskiner med tvätt fick vi hänga på tork överallt på båten. Tur att det är varmt och att solen skiner hela dagen.

Här är väldigt många människor som motionerar i detta området. Det är en mjuk asfalterad bana längs vattnet.

28 september 2023. Imorse låg det färska frallor i sittbrunnen. Det är Marinan som bjuder på det.

Idag så tog vi tåget in till Portugals huvudstad Lissabon. Fick promenera i drygt 15 minuter för att komma till järnvägsstationen.

Vi har fått bra förhandstips av vår vän Eva-Maria. Hon är vår personliga guide. 👍 Det är en väldigt stor stad och mycket att se. Vi har bara sett en bråkdel under dagen. Köpte biljetter till en Hop on Hop off buss. 





Vi bor ganska lyxigt jämfört med en del.






Alla dessa vackra mönster de har gjort med gatsten.




29 september 2023. Idag viger vi dagen till att proviantera. Det kommer att bli tre till fyra ankarvikar efter detta.
Vi har hängde upp solskyddet igår med tanke på att det är väldigt varmt nu. Idag så var det 34 grader i skuggan när det var som varmast. Det gör en rejäl skillnad.



4 kommentarer:

  1. Vad jobbigt att det alltid är så blåsigt. Skönt allt gått bra med denna etapp🙏. Ni gör helt rätt att ta det lugnt några dagar och hinna att turista och se så mycket som möjligt❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är svårt att göra något åt vädret.
      Det är roligt att se en massa nya ställen som vi aldrig har varit på tidigare. 🤗

      Radera
  2. Läste om lungmaneten, tur att de inte är så farliga som de ser ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev också orolig när jag såg dem. En del var jättestora. Finns många fascinerande arter.

      Radera