söndag 3 september 2023

Muros.

3 september 2023. Lämnar Muxia kl 08.30 och det är en vacker soluppgång.

Idag skall vi tyvärr passera en hotspot när det gäller späckhuggare attacker. Igår inträffade det tre incidenter på denna sträckan. En av dem hade gått i mörker och långt ut. Vi håller oss närmare kusten.


En delfin hälsar oss god morgon. 🐬

Vi är tre båtar som går åt samma håll. Efter ett tag så är vi två. Den sistnämnda heter Astreos och är 43 fot. Ser detta på vår AIS. 

Vinden är otroligt varierande under dagen. Ena stunden har vi ingen vind, nästa sekund så blåser det ordentligt och det är perfekt segelvind. Det är kallt i vinden och när vi kommer fram så är det riktigt varmt.



Ser ett gäng delfiner i ett område där det var späckhuggare igår.

Är så tacksam för att vi inte har sett några späckhuggare idag.

Ingen svarar på VHF. Lägger oss mellan en svensk och en från Nederländerna.

Får reda på att den ena båten som blev attackerad ligger här i hamnen. Det var de som gick på natten. Deras roder blev helt förstört. Det kom hjälp efter en timme och under tiden så gick de till attack igen. Ingen människa blev skadad.

Detta är båten som blev attackerad.

Vi kollar lite hur det ser ut på byn efter att ha varit hos hamnkaptenen. Här är många fina trånga gränder. Tittar även var busshållplatsen är som vi skall åka ifrån imorgon bitti.




4 september 2023. Börjar dagen med att ta en buss som går till Santiago de Compostela. Enkel resa kostar 5.60 euro. Resan dit tar en timme och 40 minuter. Vi tar på oss bilbälten för att chauffören kör som en biltjuv. Trevligt att åka buss ändå med tanke på allt man får se längs vägen.
Den gamla staden Santiago har varit ett världsarv av Unesco sedan 1985. Den utmärker sig för att vara en av kristendomens tre stora pilgrimsfärdscentra , tillsammans med Jerusalem och Rom. Noterar traditionen att aposteln Santiago den Större begravdes där.  Av särskild konstnärlig betydelse är dess katedral , tillägnad just aposteln Santiago och som är destinationen för hundratusentals pilgrimer från hela världen som genomför Camino de Santiago varje år .
Vi går igenom gamla stan upp till den kända katedralen. Får stå i kö i cirka 10 minuter för att komma in. Det är mycket folk omkring oss men allt flyter på riktigt bra. Säkerhetsvakten kollar i våra väskor innan vi får gå in. 
Det är fantastiska utsmyckningar inne i katedralen. 




Mängder av folk omkring katedralen med ryggsäckar och vandringsstavar av varierande slag. Väldigt många unga människor som vandrar. Fler än vad vi hade förväntat oss.




Många fina gamla hus runt omkring. 
Vi äter en god lunch och sedan turistar vi riktigt ordentligt med att åka ett litet turisttåg. 
Stefan köper ett simkort på Vodafone. Man måste köpa det första kortet på plats för att kunna legitimera sig. Sedan kan man fylla på via internet efter det. Man behöver förnya kortet en gång i månaden. Går att använda i hela Europa med roaming.
När vi sätter oss i bussen så börjar det regna ordentligt. Bra timing. 👍

5 oktober 2023. Oj, vad det regnar och blåser i soliga Spanien. 🌦️
Försöker att ringa till veterinären här i Morus två gånger. Får inget svar. Jag går dit istället och får tid för en Solensia injektion igen till lilla Dina. 🐅 Är välkomna kl 18.00 idag.
Kommer dit och vi visas in direkt. Han lyfter ur henne försiktigt i nackskinnet. Kollar hur hon mår, tittar i munnen och ögonen, klämmer/känner lite överallt. Kontrollerar micro chipet. Frågar om hon är steriliserad. Han tittar i hennes pass och undrar vad kattpest vaccinet är för något. Går och kollar i "fass". Det ger man inte till katter i Spanien men han tyckte att det var bra. 
Han ger Dina Solensia och berättar om eventuella biverkningar.
Jag får betala 100 Euro. 
Dina skötte sig exemplariskt förutom lite morrande. 🐱


Veterinär Bruno Marcote.


Trutungarna vakar över stranden.


Fransmännen har fortfarande inte fått något nytt roder efter späckhuggare attacken.


2 kommentarer:

  1. Vad läskigt med späckhuggarna. Dina är så duktig, klappa henne från mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man har respekt för dem. Dina tackar för klappen! 😻

      Radera