fredag 30 augusti 2024

Santa Pola.

30 augusti 2024. Stefan var en timme för tidigt på hamnkontoret. Det var stängt men han hittade en bakväg. Hade sådan tur att han fick tillbaka depositionen på 50 Euro ändå.

Fick ner solskyddet torrt innan avgång. Utlovat varierande vindar och lite regn. Det kom en lätt skur strax efter att vi hade lämnat hamnen. Detta är första regnet sedan vi började segla. Härlig segling idag.

Fick njuta av underbart sällskap av två delfiner en bra stund.



Fick bra hjälp av en lite äldre marinero. Vi förstår varför hamnavgifter är lite dyrare här. Det kostar 59 Euro per dygn. De har ett väldigt fint clubhus.


Här kommer en liten film på delfinerna. 


torsdag 29 augusti 2024

Villajoyosa.

28 augusti 2024. Stefan justerade programmeringen av generatorn.

Igår kväll såg vi att två bojar låg alldeles för tätt akter om oss. Idag började den ena av dem flytta på sig. Den flöt allt längre ut och en båt förtöjde vid den men märkte först efter ett tag att de kom allt längre bort. Man undrar ju hur bra resten av bojarna är?  De var dessutom nya för i år. Vi hade på ankarlarm på för säkerhets skull. Vi har åtminstone legat kvar trots att det har gungat jättemycket.

Tog ett uppfriskande bad innan vi lämnade Cala Sardinera. Vi tyckte först att det var friskt. Temperaturen låg på 27 grader. 


Fick en fin segling idag.


29 augusti 2024. Vi är tacksamma för att vi ligger kvar ett dygn till. Det har blåst mer än förväntat. De som kom hit under dagen hade vissa problem vid tilläggning.

Stefan köpte ännu en ny duschslang plus ett nytt duschhandtag eftersom att det inte fungerade med det han köpte tidigare. Problem med rörgängorna.

Vi har pysslat i båten. Tog en promenad på kvällen innan middagen. Blev indisk mat idag.

tisdag 27 augusti 2024

Cala Sardinera.

27 augusti 2024. Börjar med att gå till en mindre matvaruaffär på morgonen för att köpa vatten. Tar med oss två lånekundvagnar från marinan. Det är en lite dyrare affär men den ligger hyfsat nära. På tillbakavägen möter vi en av de mer ”seniora” Marineros som säger att kundvagnarna tillhör Marina de Dénia. Står inga skyltar om att man inte får ta dem därifrån. Vi lånade dem i cirka 30 minuter och ställde tillbaka dem på plats.

Fyller på vattentankarna och lämnar vid elva.

Får bra segelvind och kryssar idag. Hade beräknat att det skulle ta ungefär 1,5 timme men eftersom att det blev kryss så dubblade vi den trippen. Fanns inga lediga bojar så vi kastade ankar. Här ligger drygt 75 båtar.

Sjöräddningen kommer hit på kvällen.

Tog ett underbart bad. ”Bara” 28 grader i vattnet.

Senare på kvällen så byter vi till en boj istället. När solen går ner så åker de flesta hem.

Vi njuter av att bada igen innan middagen. 

söndag 25 augusti 2024

Dénia igen.

25 augusti 2024. Usch vilket gung det har varit i ankarviken inatt. Det var ett ljud som jag höll på att bli tokig av. Varken Stefan eller jag kunde härleda var det kom ifrån. Lite senare så lyssnade jag vid kylskåpet. Öppnar och finner orsaken. Det är en frysklamp som åker fram och tillbaka. Lägger in en mindre slev och det tystnar. 🤪 Idag skall vi bara gå runt vågbrytaren. Vår katt Dina uppskattar inte när det gungar så mycket. 

Vi gör oss redo för att gå in kl 12.00. Stefan har bokat två nätter i Marina de Denia. Nu har charter båtarna lämnat hamnen och då kan vi få en plats. Bra att ha i åtanke att det ofta är besättningsbyte av hyrbåtar på fredag och lördag. Det var därför som vi inte kunde få någon plats dessa dagar. Får äntligen ligga mer stilla och kunna använda vår air conditioner igen. Får bra hjälp av en marinero.

Kom på den briljanta idén att beställa matvaror som skulle levereras till båten. Det tog en bra stund och så kom vi fram till leveransdatum. Då kan de inte leverera förrän om tre dagar på grund av personalbrist. Gäller att tänka på allt.

Det är så grått idag.

Vilket perfekt sätt att ta sig fram på. 

Vi går och letar efter en restaurang. Tycker att det är för ”flådigt” längs kajen. Hittar en Argentinsk restaurang med jättegod mat.

26 augusti 2024. Kört en maskin med tvätt idag. Torktumlaren fungerade inget vidare. Tur att det är bra torkväder.

Vi går till en båtbutik och handlar även mat i en Sparbutik. 30 minuter att gå med varorna tillbaka. 

Här städas bryggorna med städmaskin. Har aldrig sett det förut.

Så här ser det ut hos vår ena båtgranne.



fredag 23 augusti 2024

Dénia ankarvik.

23 augusti 2024. Inte mycket vind och åt fel håll. 

Sätter ändå segel. Efter några timmar så var det rakt motvind. Har hyfsat långt att gå så vi stöttar med motor . Vinden ökar efter hand. En del uppskattar det väldigt mycket.


Vi försöker att få en hamnplats i fem marinor. Ingen har någon plats. Det slutar med att vi lägger oss på eget ankare strax utanför Dénia. Inser att detta är nog bättre än att ligga i hamn. Fick oss ett härligt kvällsbad. 

24 augusti 2024. Jag har blivit bortskämd med vår air conditioner. Jag somnade kl 06.30 för att det var för varmt. Vi bestämmer oss för att ligga kvar i ankarviken. Skönare att kunna bada när de är så varmt. 

Lite pyssel som vanligt. Stefan plockade isär frisörblandaren/duschslangen i badrummet. Gjorde rent munstycket, skruvade loss och återställde allt. Det är väldigt trångt att komma åt såklart. Tur att ha en handyman som är liten och smidig. Det blev jättebra när allt var klart.

Behöver inte frysa idag heller. 34 grader i luften och 29 grader i vattnet.

På dagarna är det fullt med båtar där vi ligger. Nu till natten så är vi två båtar kvar.

De leker med sina dyra leksaker överallt. Sedan har vi de stora katamaranerna med glada människor som badar.




Vi fick se en vacker solnedgång. 




onsdag 21 augusti 2024

Tillbaka till València.

21 augusti 2024. Så gott som vindstilla från början. Sätter storsegel och vi gör drygt 2 knop. Har ingen brådska alls. Tänker gå till València och det är inte långt. Rullar även ut focken och dubblar då hastigheten. 😍

Kastar ankar strax innan València och där badar vi. 29 grader i vattnet. Får sällskap av en lastpall. Stefan skickar en förfrågan till den inre hamnen.

Får inget svar men vi drar oss åt det hållet ändå. Stefan kallar upp Real Club Náutico de València. Får till svar efter en stund att vi skall lägga oss vid väntbryggan i 10 minuter. 

När det hade gått en kvart så kallade han på dem igen. Då skulle de komma om fem minuter. Helt plötsligt kommer en bil med två män som berättar var vi skall ligga. Får bra hjälp av dem vid bryggan. Detta är en stor hamn. De har 1211 platser. De berättar att det är 20 minuters promenad till hamnkontoret. 

Vi tänkte gå till en skeppshandel, därefter till hamnkontoret och till sist äta middag på en restaurang. Den första och den sista var stängda. 




Väldigt trevlig personal i hamnen. 

Det blev till att laga mat i båten. 

22 augusti 2024. Tänkte flytta till Marinan som ligger intill men de hade ingen plats för oss. Då stannar vi kvar. Stefan är lycklig för han har hittat en båtaffär. Dessutom hittade han en restaurang som skulle vara öppen till kl 20.00. Vi är där strax efter fyra och får ett otrevligt svar att köket är stängt. Ändå har de skylten med dagens meny kvar???

Dags för byte av duschslang i aktern. Trots mycket diskuterande med mannen i båtaffären så passade det inte helt.



tisdag 20 augusti 2024

Da Pobla de Farnals.

20 augusti 2024. Lämnar Burriananova kl 10.30. Så gott som ingen vind alls. Sätter segel lite senare.

Tänkte gå en lagom distans till Pobla Marina. Det står ett pris i bokningsappen Navily. Stefan får svar från Marinan att det finns  en plats för oss men till ett högre pris. Tackar ändå ja. Får hjälp av två marineros vid tilläggningen. Den ena killen räcker fram papper som skall skrivas på och ännu en gång så höjs priset. Från 21 Euro på Navily till 29,70 och det slutgiltiga priset blev 35,94 Euro. Killen var ”vänlig” och lagom ”hotfull” när vi ifrågasatte prishöjningarna.


Det är väldigt varmt när vi lägger till.




lördag 17 augusti 2024

Burriananova igen.

17 augusti 2024. Där vi låg i Oropesa så var vi oskyddade för sydliga vindar. Just därifrån blåser det idag. Lite tveksamt om vi skulle gå vidare. Med en del extra åtgärder så lämnade vi ändå. 

Blåste en hel del inne i hamnen men inte så mycket utanför piren. Så småningom ökade vinden. Började med storsegel och genua. Fick efter ett tag byta till focken istället. Kryssar oss fram. Hör en ”duns” nere i båten. Vi trodde att det var en dörr eller lucka som hade gått upp. Jag gick ner och det visade sig att vara locket till diskhon som hade hoppat ner från väggen där den brukade sitta. Kan inte påstå att det har varit en bekväm segling idag. 

Här ser man Dina längst in i soffan. Kolla hur lampan lutar.


Fick en plats i Puerto Marina Burriananova. Fick lägga oss vid väntbryggan medans Stefan registrerade oss. Marineron hade inte åtkomst till någon dator så det var bara att ta med sig alla papper. Detta trots att vi hade varit här nyligen. Vi var tacksamma att de hade en plats åt oss.

Gick längs kajens restauranger och det var väldigt fullbokat. Hittade två platser på den sista restaurangen. Frågade om vi kunde få det bordet och det var okej. De som jobbar där pratar en fantastisk spanska. Bestämmer oss för en rätt och jag frågade om det ingick ris eller potatis. Det ingick inte. Frågar då om vi kan beställa det till maten. Nej det fick vi inte. Konstigt! Det var i en alla fall en väldigt god fiskrätt. Unnade oss varsin efterrätt.



18 augusti 2024. Stefan ringde till Marineron och frågade om vi kunde få låna nyckeln till tvättstugan. De var okej. 8 euro för fyra timmar. 

19 augusti 2024. Stefan kopplar in VHF till LAN. Jag handlar mat och tar även en promenad lite senare också. 
En massa ungdomar vid seglarskolan.



Vacker fullmåne idag men inte helt lätt att fotografera när det gungar hela tiden. 



torsdag 15 augusti 2024

Orpesa.

15 augusti 2024. Inte så mycket vind i början men lite senare kom det vind så att vi kunde segla med god fart. Vi har vind och vågor från samma håll. 



Får okej att vi har en plats i Club Náutico Oropesa del Mar. 

När Stefan startade motorn så kom det kylvatten till motorn. Efter en stund blev det ett hårt ljud som Stefan reagerade på. Helt plötsligt kom det inte något kylvatten. Lite lagom panik men vi var precis utanför hamnen. Fick hjälp att förtöja av en marinero.

Stefan gör allt för att kyla ner motorn. Nu är det väldigt behändigt med air conditioner.


Idag så är det en speciell dag. Vår älskade ”skeppskatt” Dina fyller hela 20 år. 😻🐾🩷💜🍰





16 augusti 2024. Idag felsöker Stefan motorn när den är kall. Det var impellern som hade gått sönder. Satte dit en ny och bytte även dieselfiltret. 



tisdag 13 augusti 2024

Vinaròs.

13 augusti 2024. Stefan går upp till den lilla containerbutiken Uship. De är väldigt tillmötesgående. 

Fotar den eventuella vinterhamnen. 


Inte mycket till vind från början. Blir bättre efter hand. Dags att få segla lite. 


Åskar och regnar en del på kvällen.

14 augusti 2024. De har varnat för åska och regn idag. Passar på ta en promenad när det skall vara lite molnigt. Stämde sådär. Vi behövde inte frysa.

Hittar ett litet bibliotek intill strandpromenaden.


Går in i Mercat de Vinaròs. De säljer bland annat fisk, frukt, grönsaker och bröd. Man kan äta och dricka lite gott. 





Torre del Campanar.


Vi är tacksamma för att vi inte är på Ibiza nu.

https://www.majorcadailybulletin.com/weather/weather/2024/08/14/126583/storm-hits-formentera-and-forces-boat-distress.html

Är ute på promenad med lilla Dina. Himlen blir allt mörkare.