söndag 7 juli 2024

Gibraltar / La Linea.

7 juli 2024. Lämnar Barbate kl 10.00. Börjar med storsegel och fock. Efter ett tag så fladdrar seglen på grund av för lite vind. Vi rullar in focken. Järngenuan får hjälpa till ett tag. Efter hand så ökar vinden allt mer och då räcker det med storseglet. Då gjorde vi drygt 7 knop trots att vi inte fick så mycket medström som vi hade räknat med. När man rundar fyren vid Punta de Tarifa så kommer vi in i Medelhavet. Vi ser en sköldpadda. Senare även delfiner på två olika ställen.



När vi har gått ytterligare en bit så ser vi The Rock of Gibraltar. Ser pampigt ut på långt håll.



Färjorna går i skytteltrafik mellan Gibraltar och Marocko.

Hade egentligen tänkt oss att ankra men så läste vi om att det var hög stöldrisk. Försökte först att reservera plats i Club Marítimo Linense. De hade stängt när vi kom fram men då kollade vi ändå. Såg mest ut att vara mindre båtar. Gick istället till Alcaidesa Marina som ligger precis intill den andra. En Marinero visslade på oss. Jag frågade om de hade någon plats för oss. Det var inga problem. Stefan tog med alla papper och gick in på hamnkontoret.

Från vår akter så har vi utsikt över The Rock och flygplatsen som man måste gå över för att komma till klippan.



I hamnen ligger många båtar med visst renoveringsbehov.



När vi har lagt till i Gibraltar så får Stefan reda på detta på ett forum om Orcas. Kl 07.00 7 juli har en båt råkat ut för en attack precis utanför Barbate där vi gick tre timmar senare. Kl 15.45 samma dag har cirka 15 Orcas setts ungefär på samma ställe. Vi är så tacksamma för att vi klarade oss idag. Tack till de som vakar över oss! 😇

8 juli 2024. Vi fick celebert besök på morgonen. Policia Nacional kom och kollade våra papper. De frågade var vi kom ifrån, hur länge vi skulle stanna och vad som blir vår nästa hamn.


Vi börjar promenera mot Gibraltar. Vi fick visa våra pass två gånger. Vi korsar deras deras landningsbana för flyg på halvön. Går från Spanien till Storbritannien. 🇬🇧 Här är större en vad vi trodde. Efter en lunch så går vi mot linbanan som går till toppen som vi hade tänkt att åka upp med. Där står en förare till minibussar och gör reklam för deras turer. Det kostar lite mer men vi får se mycket mer. Det var ett par från Portugal, en dansk familj och vi som åker med honom. Chauffören är trevlig och har en speciell humor som tilltalar oss. Vi börjar med en utsiktsplats mot norra Afrika och därefter St Michael’s Cave.





Åker upp till en Skywalk  med en fantastisk utsikt och vi går på glasgolv som man ser igenom. Stefan uppskattade inte den biten. Där träffar vi de första aporna.




Gibraltarmakakerna är faktiskt en svanslös apa som kallas Barbary Makaque (Macaca Sylvanus) . Ingen är säker på hur de kom till Gibraltar, men spekulationer säger att de fördes antingen av araberna någon gång efter 711 e.Kr. eller britterna efter 1704.

Åker till toppen och där får vi ännu fler apor omkring oss. Detta är deras utfodringsplats. Vi fick absolut inte ge dem mat och definitivt inte bananer. Kunde tydligen ge dem diabetes. Otrolig utsikt! 
Chauffören släpper av oss längre ner, så att Stefan och jag kan promenera neråt. 






Gibraltar är ett brittiskt territorium beläget på södra delen av den Iberiska halvön, vid Gibraltar sund. Gibraltar har en yta på 6,8 km² och en nordlig gräns med Andalusien i Spanien. Gibraltarklippan är ett viktigt landmärke i regionen. Källa Wikipedia

Stefan och jag går in i tunnlar från andra världskriget. 16 000 personer kunde bo där då. Här fanns sjukstuga, bageri, elkraftverk, bilverkstad. Här fanns allt för att samhället skulle kunna fungera. 




Inne i tunneln finns en balkong där vi ser flygplatsen. Ett mindre plan lyfter.


Hittar deras shopping gata. Förstår att här finns en hel del som har gott om pengar med tanke på affärerna.



9 juli 2024. Vi har försökt att få tag i 3 kg Campingaz på flera ställen tidigare utan någon framgång. Här i La Linea skulle det finnas men icke. De kanske skulle få det om en eller två veckor???

2 kommentarer:

  1. Så gulliga apor. Mysigt med en liten bit av England.

    SvaraRadera
  2. Visst är de söta! 🐒 Ja, det var längesedan man var i England.

    SvaraRadera