onsdag 3 juli 2024

Barbate.

3 juli 2024. Hade egentligen tänkt att stanna en natt till men beslutade oss för att gå upp i en flod som heter Caño de Sancti-Petri. Ändrade oss ännu en gång med tanke på väderprognosen. En annan bidragande faktor är att om vi hade gått in där idag så hade det varit högvatten och det är bra. När vi skulle ha lämnat imorgon så var vi tvungna att vänta tills det blev högvatten och då blir det lite väl sent man kommer iväg.

Nästan vindstilla när vi börjar vår tur idag. Rullar ändå ut storseglet. Som vanligt blir det mer vind efter kl 13.00 men riktningen är inte till vår fördel.

På en sträcka där vi går idag har det varit en Orcas attack den 1 juli och en har blivit sedd den 2 juli. I ett område ligger det stora tonfisknät. De går ut tre och en halv sjömil från land och vi vill inte fastna i dem. Men det är varierande uppgifter om exakt var de ligger. Vi ser två av de tre prickar som skall utmärka var näten skall finnas. Väldigt rulligt sista biten.


När vi gick in till Barbate så ropade Stefan upp på VHF. Vi skulle bara titta efter en Marinero och följa efter honom. Det var lite svårt eftersom att vi inte såg någon. Dessutom såg inte hamnen ut som vi trodde. Enligt Navily skulle vi gå in till höger men där låg bara småbåtar. Efter en del letande så tittade vi tvärs över och där stod en Marinero som vinkade på oss. Han visade tydligt åt vilket håll vi skulle köra. Han hjälpte oss att lägga till och pratade glatt på spanska hela tiden. När vi var klara så sade han: Debes subir a la oficina del puerto ahora porque cerrarán pronto. Vi skulle med andra ord gå upp till hamnkontoret nu, för de stänger snart.

Vi tog en promenad i närmaste området. Eftersom att jag är en riktig ”kattnörd” så blev jag glad när det var några katter 🐈‍⬛ 🐈 på kajen. Efter en stund så såg vi katter överallt. Det visade sig att här var en kattkoloni som frivilliga tog hand om och gav dem mat plus vatten.





4 juli 2024. Stefan förlänger vår tid här i hamnen. Vi väntar in ett bättre väderfönster för att gå till Gibraltar. Just nu så är det blåsigt och direkt motvind.

Kör en maskin med tvätt. Packar ihop dingen inför nästa segling. Det är väldigt varmt idag, drygt 39 grader.

Om man skall äta tonfisk någonstans så är det här. Vi gick ju i en kringgående rörelse runt de många och stora näten strax utanför Barbate. Gick till en lite finare restaurang här i hamnen. Beställde Tuna de plancha. Det var gott! 

5 juli 2024. Gick in till byn idag. Det tar 20-25 minuter att gå dit. Mycket folk nere längs stranden. Handlade mat på vägen tillbaka till båten.

En kille räddar en svala som har fastnat med vingen.



Ankare till de stora tonfisk näten. Enligt receptionisten i Marinan så kan en tonfisk väga 200-300 kg.



6 juli 2024. Hade tänkt att vi skulle bege oss till Gibraltar. Vi skjuter upp det till morgondagen för det skall blåsa upp till 16 m/s i byarna idag.

Tänk att få ha en man i byrålådan…🎶🎵

Får väl nöja mig med en man som kommer ut ur garderoben. 😅


Tog en promenad till stranden som ligger närmast vår båt. Måste naturligtvis känna på vattnet. Det var cirka 20 grader.


En kille hjälpte en liten ödla så sa att den inte blev ihjältrampad. Den klättrade försiktigt i busken.


2 kommentarer:

  1. Underbart att se riktiga djurvänner. Svalan är nog evigt tacksam för räddningen.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag blev så glad när jag såg killen hoppa upp på det höga staketet för att rädda den. Han fick även applåder från en hel hög med folk som satt på restaurangen intill.

    SvaraRadera